Błonnik
Błonnik zawarty jest w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i nie jest składnikiem odżywczym, gdyż nie ulega strawieniu. Znaleźć go możemy w świeżych owocach i warzywach, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych
Błonnik zwiększa masę stolca i przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z przewodu pokarmowego, wchłania tłuszcz, daje uczucie pełności w żołądku i zmniejsza apetyt. Ponadto, zmniejsza także ryzyko raka jelita grubego oraz innych nowotworów przewodu pokarmowego. Błonnik rozpuszczalny w wodzie, pochodzący głównie z produktów pełnoziarnistych, zwiększą ilość treści w przewodzie pokarmowym, co sprzyja szybszemu pasażowi jelitowemu, a błonnik nierozpuszczalny w tłuszczach, zawarty w dużych ilościach w otrębach pszennych i nasionach roślin strączkowych, ma silne właściwości absorpcyjne, dzięki czemu obniża poziom cholesterolu w surowicy. Zalecane dzienne spożycie błonnika wynosi od 25 do 40 gramów. Pamiętajmy, że organizm potrzebuje zarówno błonnika rozpuszczalnego w wodzie, jak i nierozpuszczalnego, lecz nadmierne spożywanie otrębów pszennych może prowadzić do niedoborów wapnia, magnezu i cynku.